dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

It-eksperter: Det offentlige mangler viden og ekspertise

Når store it-projekter som Sundhedsplatformen går galt, skyldes det blandt andet manglende it-kundskaber i det offentlige. Siden privatiseringen af Datacentralen er de dygtigste flyttet over i det private, lyder det fra eksperter

Når det offentlige skal købe et nyt, stort it-system foregår det nogenlunde sådan her: 

- Først hyrer det offentlige konsulenter til at finde ud af, om der er behov for et nyt it-system. Så hyres der konsulenter til at lave selve udbuddet. Det udbud vindes af en privat virksomhed, i tilfældet med Sundhedsplatformen EPIC fra USA, lyder det fra professor og studieleder for it-uddannelserne ved CBS, Kim Normann Andersen.

- Så skal systemet implementeres - ofte med bistand af andre konsulenter - hvorefter hele processen evalueres af konsulenter. Og når det går galt, og man skal finde ud af, hvem der har ansvaret, så hyrer man konsulenter til dét, siger forklarer han og kalder det et problem, at det offentlige ikke har bedre it-kompetencer selv:

- Det er en illusion at kalde det 'offentlige it-indkøb', for alt er efterhånden outsourcet til det private, siger han til Information. 

Ekspertisen ligger hos konsulenterne 
Flere eksperter peger på den manglende ekspertise i det offentlige som en af årsagerne til at store it-projekter som Skats inddrivelsessystem EFI og Region Hovedstadens Sundhedsplatform går galt.

Også professor Jørgen P. Bansler fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet, mener, at det er problematisk, at vi ikke har et attraktivt it-miljø i det offentlige:

- Det er et problem i den forstand, at der ikke bygges den nødvendige ekspertise op i de offentlige institutioner. Det er jo generelt problemet, hvis man benytter sig meget af konsulenter, at viden- og kompetenceopbygningen sker i konsulentfirmaet og ikke hos kunden, siger han.

Mange spændende opgaver 
Frem til midt i 1990’erne var nogle af de bedste it-udviklere faktisk offentligt ansatte – dengang havde man Datacentralen, som udviklede it til staten og amterne samt Kommunedata. Men de statslige virksomheder er blevet privatiseret, og dermed døde også det miljø, som er nødvendigt for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Derfor kan det offentlige med fordel arbejde på at genopbygge nogle attraktive miljøer: 

- Man kunne ansætte endnu flere folk i staten, der har kompetencerne til at styre it-projekter og medudvikle. Man kunne opruste på statens it gennem eksempelvis Digitaliseringsstyrelsen og oprette et nyt organ som det gamle Datacentralen, der var en af de to offentlige it-mastodonter i 1970'erne med utrolig dygtige ansatte, siger Kim Norman Andersen.

Det er dog en udfordring, at konkurrencen fra de private virksomheder i dag er langt større end i Datacentralens tid - og at lønningerne er højere i de private virksomheder. Alligevel mener en af de it-udviklere, som i dag arbejder som konsulent, at det er muligt at genskabe et attraktivt miljø:

- Som konsulent får man en hyre, hvor det offentlige ikke kan være med. Men jeg kan faktisk godt forestille mig, at folk i højere grad vil påtage sig en rolle i det offentlige, fordi der er mange spændende opgaver. Så det handler om at få en kultur, som er attraktiv for de bedste, selv om man ikke får flest penge der, siger Kristjan Wager fra firmaet NineConsult.

mfa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.